Qui siguem

L’Associació Musical canalense es una societat de finalitat no lucrativa dedicada especialment a la difusió, i la protecció de la música en tots els aspectes. La societat es compon de tres parts principalment: La Banda, L’escola i el Cor Calixtí.

Breu resum històric:

La activitat musical a Canals pareix ser que va començar abans de la guerra civil. En qualsevol cas, la banda actual fou creada a partir de 1946 amb el nom de Banda Municipal. En aquest any va arribar El mestre Don Joaquín Sellés amb la intenció de formar una banda amb el suport de l’ajuntament.

El 5 de novembre de 1946 va començar a funcionar l’escola d’educandos. Encara que començaren al antic edifici de la “Falange”, es translladaren promte al Actualment anomenat “Casino Gran”. Els instruments de l’antiga banda que van poder ser rescatats de la guerra civil van ser una solució mentre s’adquirien uns altres.

El any 1948, el dia de Santa Cecilia, va se el primer acte oficial de la banda. Els musics que formaven la banda aquell día recorden amb emoció el dur treball fet per el mestre. Aquest día, 21 de Novembre va ser el primer passacarrer de la banda y l’entrega de la Bandera (aquesta es va cremar i al 1965, va ser feta un altra per un grup de dones que adoraben la música). El día 22 van fer el primer concert al desaparegut “Teatro Español”. La banda contaba amb 40 musics. Des d’aquells día, la activitat musical va ser nombrosa al citat teatre i a altres llocs destacables: Ontinyent, Xátiva, Alcántara del Jucar, Pamplona…

El 18 de maig de 1951 es va constituir la nova societat “Sociedad Musical Canalense” amb la primera junta directiva. Al any 1964 la societat va deixar d’exitir a causa de la llei d’associacions. En aquesta época la banda va deixar de tindre activitat i el mestre Don Joaquín Sellés anaba perguent la vista. En el any 1968 la banda va deixar de ser municipal i el ajuntament va suspendre la plaça de director.

Al any 1969, els músics i aficionats que formaven part de l’antigua Banda Municipal van demanar que l’ajuntament subvencionara el pagament de un nou director. El 12 de febrer es va aprobar la moció. Amb el nou director, Vicente Tortosa, van haber problemes i es va decidir que s’encargara de l’escola junt amb Irundino. Al carrec de la banda es va ficar Joaquin Sancho Úbeda. Aquesta renovada banda va organitzar el priemr festival de Bandes a les festes patronals al any 1972. El any 1973, amb el celebrament de las bodes de argent de la desapareguda Banda Municipal, es van estrenar nous uniformes. Finalment, el 27 de juny de 1974, en assamblea general es va aprobar la constitució de la nova societat denominada “Associació Musical Canalense”, nom que persisteix hui en día.

El any 1987, un gran nombre de musics van abandonar la banda al no estar d’acord amb la contratació del director Carlos Marquina. Aquests músics van formar la Union Musical Santa Cecilia que es l’altra banda de Canals.

La historia actual está plena de proyectes: La formació de una Junta de Dames Cecilianes, el Cor Calixtí, la banda jovenil. Amés de la exitosa participació en certamens.

Resum històric per Mª José Martinez Arnau.

1 comentario en “Qui siguem

 1. Hola de nou,

  Em diuen Rafa Tortosa de Xàtiva i en aquestos moments estic realitzant un article per al Fanzine EL VERÍ DEL FOC que publica la falla J. Ramon Jiménez de Xàtiva que tracta sobre LES FALLES I LES BANDES DE LA COMARCA DE LA COSTERA, referenciant tant l’activitat actual de les nostres agrupacions com antigament.

  Mitjançant aquest correu li propose que m’ajude a completar l’article amb informació relativa a l’activitat musical de la seua Societat respecte a la festa de les falles. Li adjunte una sèrie de preguntes que m’agradaria que contestara amablement.

  Les preguntes són les següents:

  Si solen anar a tocar a falles, a quin poble i falla solen ser contractats actualment?

  En dècades passades (des dels 40 fins els 90) a quina falla i poble ha anat a tocar a falles la vostra agrupació?

  De la vostra Agrupació musical ha eixit algun compositor que haja signat una peça musical relacionada amb les falles, com poguera ser algun pasdoble?

  Teniu alguna anècdota que us haja passat en relació amb les falles?

  Per finalitzar, us demane que si teniu alguna fotografia de l’agrupació durant les falles (quan més antiga millor) ens la féreu arribar a aquest correu.

  M’agradaria que ens remetéreu la informació el més prompte possible.

  Agraïts de bestreta la vostra col•laboració i disculpant les molèsties que us puga ocasionar,

  una cordial salutació.

  Rafa Tortosa

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.